Om
I en samtale mellom forfatteren Jon Røyne Kyllingstad og førsteamanuensis Ida Jahr løftes bokas perspektiver frem og knyttes opp mot vår tid.
Jon Røyne Kyllingstad er historiker og har jobbet med vitenskapshistorie og akademiske institusjoners historie fra ca. 1870-2000. Han er ansatt som førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo.
Ida Jahr er førsteamanuensis i engelsk ved Universitetet i Innlandet.
Samtalen føyer seg inn i arrangementsrekken «Fortalt fortid», som omhandler de siste årenes sakprosabøker som skildrer sentrale forhold og/eller enkelthendelser i norsk historie. Denne høsten og kommende vår retter vi søkelyset mot hvordan litteraturen bidrar til å både bekrefte og utfordre vårt individuelle og kollektive minne om fortiden, hvordan vi forholder oss til tidligere hendelser, og på hvilken måte disse bøkene aktualiserer noe fortidig. Et sentralt spørsmål er hvilken rolle litteraturen får i en slik sammenheng. Nyere sakprosalitteratur minner oss samtidig om at fortiden ikke er gitt, den må rekonstrueres og fremstilles. Hvordan disse minnene og hendelsene blir fremstilt i vår tid, avhenger blant annet av de språklige og litterære grepene som gjøres, samt hvordan forfatterne forholder seg til kildene.
Vi spør:
På hvilken måte kan nyere sakprosalitteratur utfordre gamle narrativer? Hvilke grupper og temaer har vært utelatt eller marginalisert i norsk historieskriving? Hvordan har historie blitt brukt og misbrukt politisk og ideologisk?
Hvordan kan flere av disse bøkene gi oss ny innsikt i fortiden? Hvordan er det litteraturen utfordrer etablerte forestillinger om fortiden?
Arrangementet er støttet av Fritt Ord.
Litteraturscena er et samarbeid mellom Universitetet i Innlandet og Hamar bibliotek.