Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.
For å lage din egen reiserute, klikk Legg til reiseplanlegger for å legge til et produkt i reiseruten.
Du er her: Artikler Den yngste utstilleren i messens historie
Landets beste byggere av jernbanemodeller kommer til Modelljernbanemessen på Norsk jernbanemuseum i helga. Sondre på ni år er en ihuga togentusiast og blir den yngste utstilleren i messen historie. Han er «fast inventar» på museet i Hamar og gleder seg til å vise frem modellanlegget sitt.
Helt siden første gang ni år gamle Sondre Storvik Helgeneseth besøkte modelljernbanemessen har han ønsket å delta som utstiller. – Men pappa har aldri fått meldt meg på, så nå ringte jeg selv og bestilte plass, sier den unge jernbaneentusiasten fra Ottestad.
Han har tatt med seg togsett fra både Märklin og Lego City til jernbanemuseet og er dypt konsentrert mens han rigger seg til med alt av tog, skinner og utstyr. Sondre har nok ingen planer om å bli lokfører, men er mest opptatt av alt det tekniske rundt modelljernbanebygging.
– Selvfølgelig skulle Sondre få plass her, sier arrangementsansvarlig, Mette Larsen. Hun synes det er ekstra artig at de i år har fått med seg en utstiller fra neste generasjon modellbyggere.
Mette Larsen har vært leder av messen siden den første gikk av stabelen i 2011. – Dette er årets morsomste arrangementet, i tillegg til Stoppested Verden i juni, sier hun.
Og utstillerne kommer fra hele landet. – Her møtes de i autentiske omgivelser for å selge nytt eller brukt modelljernbaneutstyr, eller vise frem flotte modellanlegg med eller uten landskap.
Tog fenger og har fascinert folk over hele verden siden 1800-tallet. Og det er et fenomen med høy nostalgi-faktor. – Jernbane og modelljernbaner har alltid hengt tett sammen. Dette er jo faktisk en måte å bli lokfører på. Småskala-lokfører, vel og merke, smiler Mette.
Rekordmange utstillere er med i helga, og hun forventer 1.000 besøkende til messen. – Søndagen er den store familiedagen, så har vi gjerne ivrige kompisgjenger her på lørdagen.
En like ivrig modellbygger er Stein Ragnar Pünther fra Hamar. Han representerer den mer etablerte generasjonen, men har også hatt modelljernbanebygging som hobby siden han var en guttunge. – Dette er en veldig fin avkobling fra en jobb foran pc-en. – Det hele startet med plassbyggesett fra Hamar sportsbutikk på syttitallet, og så ble det Märklin-tog etter hvert. ell han har laget, med miniatyrer fra lokale jernbanebygninger.
Jernbanen er en stolt del av historien til Hamar. Den første banestrekningen fra byen, Grundsetbanen, ble åpnet i 1862 for å frakte tømmer fra Østerdalen til dampsagene ved Mjøsa. Og på Hamar Jernstøperi og Mekaniske Verksted, HamJern, ble det bygget om lag 200 damplokomotiver, hvorav tre var de legendariske Dovregubben-damplokomotivene.
Hamar Jernbaneverksted, som i dag er et fredet kulturminne, er det eneste gjenværende, autentiske og komplette jernbaneverkstedet i Norge. Fra en sped begynnelse med fem mann i et lite skur ved perrongoverbygget i 1862, vokste de seg til en av de største arbeidsplassene i byen, med hele 400 arbeidsplasser både det meste. Her ble både lokomotiver og vogner vedlikeholdt.
© Visit Mjøsa 2024. Copyright