Velkommen til reiseruteplanleggeren. Du kan bruke dette verktøyet til å lage din egen reise.
For å lage din egen reiserute, klikk Legg til reiseplanlegger for å legge til et produkt i reiseruten.
Du er her: Artikler Milevis med skiløyper klare for besøk
– Ingenting er vakrere enn å stå på Svaentoppen og skue utover vidda, smiler Hilde. Og hun har hytteeierne på Budor med seg på det utsagnet. – Veldig mange av de som kommer hit sier: «Her er vidda!». Hedmarksvidda kjennetegnes ved sitt myrlendte og åpne landskap, som med det byr på snille skiløyper. – Området ideelt for barnefamilier. Her er det ingen tunge bakker å grue seg til.
Over 60 % av hytteeierne på de 1.200 hyttene på Budor samt en stadig økende andel ski-dagsturister kommer fra Oslo-regionen. – Den korte reisetiden fra Oslo til Budor betyr mye, i tillegg til en en vintersesong på hele seks måneder. Kjøreturen fra Oslo til Budor er på under to timer.
– Også er det roen da, hører vi folk si. Budor er et fredelig sted der man tar seg en skitur, for så å kose seg med spill og god mat på hytta etterpå. – Vi er nok en litt nedpå-destinasjon, sier hun. De tre ordene som gikk igjen i årets hytteeierundersøkelse, der vi ba dem beskrive Budor, var snørikt, familievennlig og rolig.
Den mest populære skituren fra Budor sentrum går til serveringshytta Målia, og tilbake via Svaentoppen. – For mange er Målia-bollen det aller viktigste med turen, forteller Hilde. Den er rett og slett blitt legendarisk, og er like populær for alle.
Målia er selve hovedhytta på Hedmarksvidda, og har vært drevet av Vang skolekorps i over 40 år. De to andre serveringshyttene heter Lageråkvisla og Stenfjellhytta. Måliabollen fås kjøpt på alle hyttene, i tillegg til vafler og varmt drikke. Hamar og Hedemarken Turistforening (HHT) eier alle de tre serveringshyttene.
De tre serveringshyttene hoder åpent alle helger og ferier til og med påske. I høstsesongen er det åpent på søndager.
Budor har de siste 10 årene vært gjennom en enorm utvikling hva hyttemarkedet angår, men også i arbeidet med å bli en attraktiv reiselivsdestinasjon.
– Vi må hele tiden utvikle oss, men er veldig opptatt av å bevare Budors identitet, sier Hilde. I dag inneholder konseptet deres skiløyper, slalåm- og kjelkeanlegg, gjestegård, skipøb, koiedal, akebakke, lekeparker, hytteutleie, samt løpende aktiviteter og arrangementer. – Det er også viktig for oss å skape hyggelige arenaer der gjestene våre kan møtes.
Margrete Ruud Skjeseth er daglig leder i Hamar og Hedemarken Turistforening (HHT), som koordinerer informasjonen om Hedmarksvidda. Hun kan ikke få fullrost det unike samarbeidet mellom de tre løypeselskapene i Hamar, Løten og Ringsaker og allmenningene, kommunene, de ulike bidragsyterne samt alle frivillige. – Det er litt av en kabal, men samarbeidet går som smurt, sier Margrete.
Det er tre hovedinngangsdører til Hedmarksvidda; Budor (Løten), Gåsbu (Hamar) og Vollkoia (Ringsaker).
Margrete sier at det viktigste for HHT er å tilrettelegge for alle; hyttefolk, dagsturbesøkende og innbyggere. – Og så er det idrettslagene som legger til rette for konkurranseutøverne.
På Lageråkvisla har vi eksempelvis fokusert på småbarnsfamilier. Her kan vi by på skileikanlegg, gapahuk, akematter, lekekrok inne, spill og bøker. – Og starter man da på Monaplassen, litt innenfor Gåsbu, har man et ideelt utgangspunkt. Da kan familien ta turboløypa til Lageråkvisla, med morsomme turboposter langs løypa.
– Vi er ellers opptatt av å formidle at det er mange steder å starte skituren sin på Hedmarksvidda, sier Margrethe. Du trenger ikke å parkere på Gåsbu, men kan kjøre langt innover.
Margrete er opptatt av at alle skal oppleve den gode skituren på Hedmarksvidda. – Og her det faktisk ingen som kommer i full fart bak deg og skriker Løype, og det er viktig for oss.
Ivar Helleberg har i over 20 år hatt ansvaret for værstasjonen på Stenfjellhytta. Han sørger for at du vet nøyaktig hva som venter deg hva vær og vind angår, og lager statistikk ut ifra bildene. – Det å se er viktig for skiløperne, sier Margrete, og på HHTs nettside kan man se rykende ferske bilder fra Stenfjellhyttta.
HHT har utfyllende informasjon om løypene på nettsiden sin, og Skisporet er en viktig kanal for å se hvilke løyper som til enhver tid er oppkjørte.
© Visit Mjøsa 2024. Copyright