Om
Tenk at Edvard Munch er født i Løten!
Den 12. desember i 1863 ble Edvard Munch født på Ådalsbruk i Løten, og som fødested eier Løten en helt unik del av Munch-historien. Familien Munch flyttet til Oslo da lille Edvard var bare ti måneder gammel, men han tilbrakte senere flere somrer i Løten som ungdom, og Munchs kunst er tydelig inspirert av menneskene, landskapet og lyset her.
Munchs liv var, som vi alle vet, preget av angst, misbruk og tap av mennesker som sto han nær. Kunsthistoriker Magne Bruteig sier det så fint; «det eneste stedet fri for ondskap i Munchs liv var Englaug på Ådalsbruk i Løten». Edvard kalte også Englaug for «Engel-haug» fordi han var så glad i menneskene som bodde der – og forholdet til disse løtensokningene beholdt han livet ut.
Munchs kunst setter farge på Løten
Løten preges av ulike kunsteriske fotspor i Munchs ånd; Munch lekeplass, Edvard Munchs døpefont, Munchsenteret, bygninger malt i Munch-farger, fotopunkt ved Engelaug, og, ikke minst, Munch-grafitti i Løten og på Ådalsbruk. Munch-street art Opplev fem unike grafitti-kunstverk i Løten: Kunster
Christian Tony Norum kaller det Munch-inspirerte veggmaleriet på Tingberg for «en hyllest til fødestedet Løten» og håper at det vil spre farge og glede året rundt.
Både Munchs «Skrik» og «Pikene på broen» er med i Munch-veggmaleriet til kunstner Rita Elisenberg på baksiden av Europris-bygget. – Jeg ønsket å lage et kunstverk som små og store kan forstå, og være stolte av. Det skal bringe glede, sier kunstneren selv.
Gatekunstner Martin Whatson valgte å bruke en tom gullramme i sitt Munch-inspirerte graffitimotiv i Løten sentrum. – Det tomme feltet illustrerer at nye kunstnere og ideer skal få mer plass i tiden som kommer, og rammen står nå klar til enhver «moderne Edvard Munch» som ønsker å leke med den, forklarer Whatson.
Grønne ansikter som uttrykker sjalusi er bare ett av flere Munch-virkemidler gatekunstner Mikael Noguchi brukte da han skapte denne veggen på Løten ungdomsskole. Selv sier kunstneren at han presset sin egen tegnestil gjennom et «Munch-filter».
Graffitimaler Benjamin Carling tok utgangspunkt i Munch-tegningen «Fri Skyts» da han malte veggen på Ådalsbruk skole. – Jeg tror at Munch med denne tegningen prøver å fortelle oss at vi må tørre å tenke selv – ikke bare gjøre som vi blir fortalt, sier Carling.